HTML doboz

Hallatlan

2005 óta dolgozunk a hallássérült emberek integrációjáért és a kommunikációs akadálymentességért. Miről írunk? Jelnyelvről, jelnyelvoktatásról, jelnyelvi tolmácsolásról, siket kultúráról, esélyegyenlőségről. Mert a társadalmi felelősségvállalás menő.

Facebook

Az emberek többségének csak homályos elképzelései vannak a jeltolmácsok munkájáról. A reakciók változatosak: „Ja tudom, te vagy az, aki a tévében alul a kis kockában bohóckodik!” „Milyen tolmács? Jel? Van ilyen nyelv?” „Annyira csodálatos, hogy így segítesz embertársaidon.” „És a siketek tényleg nem hallanak?” És az obligát kérdés, amit mindenki feltesz, kivétel nélkül, hogy „A jelnyelv az tényleg minden országban ugyanaz?”

kacsa.jpeg

Felszínes beszélgetésekben nehéz belemenni a részletekbe, így a fenti kérdésekre többnyire csak rövid, bagatell válaszokat lehet adni. Igen, mi bohóckodunk a kis kockában a parlamenti közvetítések és a híradó alatt. Igen, a jelnyelv önálló, természetes nyelv, saját nyelvtannal és nyelvhasználó közösséggel. Lehetővé tesszük a kommunikációt két, eltérő nyelvet használó ember között, de ez is olyan munka, mint bármi más – talán valamivel változatosabb. A siketek tényleg nem hallanak.  És a jelnyelv nem ugyanaz minden országban, sőt. De ezekről bővebben később.

Ugyan nincs sok jeltolmács az országban, de a szakmán belül is elég változatos, hogy ki mennyit és milyen körülmények közt dolgozik. Van, aki Brüsszelben az Európai Parlamentben, van, aki a Kossuth téren tolmácsolja a parlamenti közvetítéseket. A főállású tolmácsokat a tolmácsszolgálatok alkalmazzák, ők helyszínről helyszínre járva lényegében egész nap tolmácsolnak, idejük nem kis részét utazással és várakozással töltve. A főállásúaknál jóval több a szabadúszó. Ők is a tolmácsszolgálatok által jutnak munkához, de többnyire megválogathatják, hogy mit vállalnak el, és mint a szabadúszó munkák általában, ez sem biztosít feltétlenül folyamatos stabil megélhetést. Itthon eddig nem volt elterjedt az online videós tolmácsolás, de az idén júniusban indult projektünk keretein belül már ez a szolgáltatás is elérhető a hallássérültek számára: telefonjuk vagy számítógépük segítségével egy videós csevegőprogram használatával bárhol, bármilyen helyzetben elérik a tolmácsot. A várakozási és az utazási idő és költség ezáltal megszűnik, ami a jeltolmács számára is jelentős könnyebbség, a hallássérülteknek pedig erősödik a biztonságérzetük, hisz bármikor, bárhonnan segítséget kapnak a szolgáltatás által.

tolmacs_videotelefon.gif

Tolmácsként ezerféle helyzetbe belecsöppenhetünk. Váratlan, szívszorító és vicces szituációk is előfordulnak, és néha igen nehéz helyt állni pszichésen és fizikailag is. De a változatosság gyönyörködtet: hétfőn makro-ökonómia előadás az egyetemen, kedden kutyaiskola, szerdán egy szülés, csütörtökön félnapos telefonos ügyintézés a Nyugdíjfolyósítónál, pénteken szembesítés a Gyorskocsi utcában, szombaton divatbemutató, vasárnap mise – nem unatkozunk.

Címkék: jelnyelv hallatlan jelnyelvi tolmács

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr375529739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása