HTML doboz

Hallatlan

2005 óta dolgozunk a hallássérült emberek integrációjáért és a kommunikációs akadálymentességért. Miről írunk? Jelnyelvről, jelnyelvoktatásról, jelnyelvi tolmácsolásról, siket kultúráról, esélyegyenlőségről. Mert a társadalmi felelősségvállalás menő.

Facebook

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a világon egy jelnyelv létezik, mely egységes és a világon minden siket ezt használja. Nem tudni, honnan származik ez az információ, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt kell hogy mondjam, az emberek 90 %-a így vélekedik. Érdemes lenne kicsit oknyomozni, hogy végére járjunk ennek a legendának, mindenesetre sokak fejében annyira masszívan tartja magát ez a tévképzet, ami nem lehet véletlen. Itt a remek alkalom, hogy árnyaljuk a képet.

ASL_basics_1.jpg

Lényeg a lényeg, jelnyelv nem egységes. A jelnyelvek tucatjait írták már le kutatók, mely nyelvek mind a jelek készletében, mind szabályrendszerükben eltérnek egymástól. A teljes, kölcsönös érthetőség e nyelvek között éppúgy nem áll fent, mint két önálló hangzó nyelv között, azaz másként jelel egy japán, egy magyar, egy finn vagy egy amerikai siket. A különböző nemzetek jelnyelveinek mind külön neve van, így lesz az amerikai jelnyelv ASL, a magyar HSL, és így tovább. Tény, hogy a jelnyelvek közt valóban több a közös vonás, mint két különböző hangzó nyelv között, ez köszönhető többek közt annak, hogy a jelnyelvben gesztikulárisan-vizuálisan kódolt az információ. 

Mit jelent ez? Jelnyelven a körülöttünk lévő anyagi világ tárgyait, dolgait képezzük le a kezünkkel valamilyen formában (de ez nem jelenti azt, hogy a jelnyelv valamiféle pantomim lenne). Azaz ha egy tárgynak jellegzetes formája van, vagy egy tevékenység tipikusan „eljátszható”, akkor jelnyelven nagy valószínűséggel úgy fogjuk jelelni, ahogy kinéz vagy ahogy látjuk. Az első képen a baba jele szerepel magyar, a másodikon amerikai jelnyelven.

baba.jpg baba_ASL.jpg

A vizuális elemek tehát nagy hangsúlyt kapnak, a jelnyelvi jelek nagy része ikonikus, azaz a jelölő (maga a jel) és a jelölt (a tárgy vagy dolog) között hasonlósági viszony van. Azonban nem minden jel ilyen: a nem kézzelfogható, absztrakt dolgok jelei minden jelnyelvben eltérnek és konvencionálisak, azaz megegyezésen alapulnak. Ez esetben nincsen konkrét kapcsolatban a jelölő és a jelölt. A képeken egyértelmű a különbség az állam szó HSL és ASL jele közt.

állam_HSL.jpg state_ASL.jpg

Épp ezért a kölcsönös érthetőség sem áll fenn két jelnyelv között. A siketekre jellemző vizuális gondolkodás miatt ennek ellenére jóval gördülékenyebben kommunikál egymással két, más országból érkezett siket, mint két, közös nyelvet nem beszélő halló – akik, ugye, ha minden kötél szakad, elkezdenek mutogatni, mert azt mindenki érti… Így nyer valójában értelmet az egész fenti gondolatmenet. 

A jelnyelvek a fentiek ellenére természetesen hasonlíthatnak egymásra, épp úgy, mint a hangzó nyelvek. Ennek oka lehet földrajzi, történelmi, tipológiai, vagy pusztán véletlen. A nemzeti jelnyelveken belül pedig léteznek nyelvjárások, Magyarországon például hét, a későbbiekben erről is olvashattok itt a blogon. Egyetlen univerzális jelnyelv létezik csupán, az is mesterséges képződmény: a nemzetközi jelnyelvet, a Gestuno-t a Siketek Világszövetsége (WFD) ösztönzésére az 1950-es években alakították ki. Használata jóformán kizárólag a nagyobb nemzetközi siketrendezvényekre terjed ki.

A világon tehát távolról sem egy jelnyelv létezik, de ha egy olyan országba látogattok, aminek nem beszélitek a nyelvét, jeleljetek, mutogassatok, használjátok a kezeteket. Van, ami mindenhol ugyanazt jelenti – aki nem beszél franciául, annak is pillanatok alatt egyértelművé válik, hogy miről szól az alábbi videó :)

    

Infók innen: MAGYAR NYELV (Kiefer Ferenc szerk, Akadémiai Kiadó, 2006., p. 852-906.)

Képek: graphjam.com; hallatlan.eu; aslpro.com

Címkék: nyelvészet jelnyelv hallatlan ASL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr205534504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása