HTML doboz

Hallatlan

2005 óta dolgozunk a hallássérült emberek integrációjáért és a kommunikációs akadálymentességért. Miről írunk? Jelnyelvről, jelnyelvoktatásról, jelnyelvi tolmácsolásról, siket kultúráról, esélyegyenlőségről. Mert a társadalmi felelősségvállalás menő.

Facebook

Van egy egyetem az Egyesült Államokban, mely 1864 óta, azaz pontosan 150 éve, a világon egyedüliként kifejezetten siket és nagyothalló diákok széleskörű képzésével foglalkozik, változatos programkínálattal és speciális oktatási módszertannal. Jól hangzik, nem igaz? A washingtoni Gallaudet Egyetem és intézményei az általános iskolától egészen a doktori szintig biztosítják a hallássérültek jelnyelven történő, teljes körű oktatását, s a világ minden tájáról érkeznek külföldi hallgatók, hogy igénybe vegyék a változatos képzési lehetőségeket. Mint ahogy már írtuk is, itthon egyelőre gyerekcipőben jár a siketek bilingvális oktatása, épp csak az alapokat fektettük le – de nem célunk a kényszeres összehasonlítgatás, és „a szomszéd fűje mindig zöldebb" meg a „bezzeg külföldön" érzést sem akarjuk erősíteni, úgyhogy ez a poszt most nem a hazai helyzetről fog szólni, hanem arról, hogy mennyire szuper hely a siketek egyeteme.

A Gallaudet Egyetem alapító okiratát maga Abraham Lincoln szignózta 1864-ben, bár akkor még nem volt egyetem, hanem „csupán" egy hallássérültek speciális oktatását szolgáló intézet. Az intézmény küldetése a mai napig, hogy a siket és nagyothalló hallgatók számára egy ASL-angol kétnyelvű, sokszínű, multikulturális iskolaként funkcionáljon, biztosítsa számukra az intellektuális és szakmai fejlődést és felkészítse őket az élet kihívásaira. A magas szintű szakmai programok fenntartása és folyamatos fejlesztése, valamint a hagyományos kutatási tevékenység révén az egyetem versenytársa lehet számos más iskolának, ezáltal lehetővé téve a hallássérültek integrálódását a többségi társadalomba. 

college.jpg

Kép: innen

Hogy is kell elképzelni egy olyan egyetemet, ahol mindenki siket? Hát elsősorban úgy, hogy mindenki, mindenhol, mindig jelel. Minden kurzust amerikai jelnyelven (ASL) tartanak, az oktatói gárda túlnyomó többsége siket, akiknek jó része maga is a Gallaudet-en szerezte meg tudományos fokozatát. A hallgatók közt akadnak hallók, minden évben nagyjából 5 %-át teszik ki a végzetteknek, de természetesen ők is jelnyelven kommunikálnak, az ASL magas szintű ismerete alapvető felvételi követelmény. Az egyetemen több mint 40 alapszak (BA vagy BSc) választható, számos különböző mesterképzésben lehet részt venni, a klinikai pszichológia vagy a nyelvészet területén pedig doktori fokozat is szerezhető. A választható szakok jelentős része a hallássérültek speciális igényeit ellátó professzionális szolgáltatásokkal kapcsolatos tanulmányokat kínál (tanári szakok; köznevelés; művelődés; szociális szakmák; érdekvédelem; közigazgatás; jog; szociológia, politológia), a kutatóműhelyekben lehetőség van a hallássérülés és a jelnyelv egyéb aspektusainak tanulmányozására (nyelvészet, pszicholingvisztika, kognitív pszichológia), valamint a kutatásfejlesztés területén is jelentősek az eredmények, és természetesen tolmácsképzés is folyik (...sóhaj).

classroom-040810.jpg

Kép: innen

Az érdekérvényesítés- és képviselet az egyetemen erős alapokkal bír, legyen szó akár a hallgatók, akár a siketek jogairól úgy általában. Az egyetem első siket rektorának megválasztása kapcsán szervezett nagyszabású tiltakozó akciók és mozgalom híre bejárta a világot: '88-ban a két halló induló ellenében vesztes siket rektorjelölt mellett tüntető hallgatók több napra lezárták az egyetemet. Az akció eredményesnek bizonyult, így I. King Jordan egészen 2006-ig vezette az intézményt, és azóta is jelentős a siket többség az egyetem vezetőségében. A hallgatók élénk társadalmi életet élnek, az Egyesült Államokban hagyományos egyetemi diákszervezetek itt is jelen vannak, a tanulók számos klub tagjai lehetnek, tisztséget vállalhatnak a hallgatói önkormányzatban és diákmunkákat is végezhetnek a campuson belül, valamint virágzik a sportélet. A világ minden tájáról érkező vendéghallgatóknak és a multikulturális, elfogadó környezetnek köszönhetően a diákok egy valóban sokszínű, változatos közegben élhetik mindennapjaikat. Itt a siketség nem hátrány, leküzdendő probléma, szégyellni való fogyatékosság vagy stigma, hanem büszkén vállalt identitás, méltóság és a világ legtermészetesebb állapota.

club.jpg

Kép: innen

Az egyetem idén egy nagyszabású rendezvénysorozat keretében emlékezik meg a kerek évfordulóról és az eddig elért fantasztikus eredményekről a hallássérültek érdekérvényesítése és egyenlőségének előmozdítása terén. Boldog 150. szülinapot, Gallaudet Egyetem, és reméljük (mindent megteszünk!), hogy egy szép napon Magyarországon is lesz ilyen egyetemünk. A követendő példa megvan, már csak meg kell valósítani. Rajtunk ne múljon!

Források: ez és ez 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr695764926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása