HTML doboz

Hallatlan

2005 óta dolgozunk a hallássérült emberek integrációjáért és a kommunikációs akadálymentességért. Miről írunk? Jelnyelvről, jelnyelvoktatásról, jelnyelvi tolmácsolásról, siket kultúráról, esélyegyenlőségről. Mert a társadalmi felelősségvállalás menő.

Facebook

Idén ősszel a Hallatlannál pályáztunk egy szakmai programra, melynek keretein belül minden hétköznap jelnyelvi híradót forgatunk. Az első adás már elkészült, íme:

De miért is van szükség jelnyelvi híradóra?

A hallássérülés az élet számos területén implikál hátrányos helyzetet, különösen az oktatáshoz, az alapvető szolgáltatásokhoz, valamint az információhoz való hozzáférés joga sérül. A hallássérült közösség tagjai számára az egyenlő esélyű, saját anyanyelven történő hozzáférés a hírekhez elengedhetetlen az info-kommunikációs esélyegyenlőség megteremtéséhez. A különféle tévécsatornákon futó híradók alatt elérhető a felirat, illetve az MTV reggeli híradóit és néhány műsorát jelnyelvi tolmács közreműködésével készítik, de a feliratok minősége sokszor nem megfelelő, a tolmács pedig nem mindig látszik jól a kis kockában. A jelnyelvi híradó híreit saját szerkesztésben és anyanyelvi szakértők bevonásával a magyar jelnyelvre történő teljes adaptálással készítjük el, azaz nem egy magyar nyelvű adás szimultán jelnyelvi tolmácsolását láthatják a nézők, hanem egy komplett, jelnyelven, siketek által jelelt híradót. 

hirado_bambi.jpg

Az adások felvételét a hírek gyűjtése, szerkesztése és jelnyelvre való adaptálása előzi meg. A felvétel után jöhet a vágás, szerkesztés és minden további utómunkálat.

hirado_edu.jpg

A forgatások fárasztóak, de egyben igen szórakoztatóak tudnak lenni, a beleröhögés, félrejelelés alap még a tapasztalt adatközlőknél is, persze ebből az elkészült adásban már semmi nem látszik. 

A jelnyelvi tévéadások ötlete nem új keletű. Az USA-ban létezett több jelnyelvi csatorna és a mai napig vannak jelnyelven sugárzott műsorok. A legtöbb jelnyelvi csatorna ma mégis az interneten létezik, ahol tematikusan lehet válogatni a hírek között és számos olyan, hallássérülteket érintő specifikus információt megkapnak a nézők, amit egy átlagos esti híradóból nem. A legismertebb online hírcsatorna a nemzetközi jelnyelven sugárzó h3.tv és az amerikai deaftv.com. Itthon is lenne igény egy tematikus, magyar jelnyelvi híroldalra, de ez a feladat egyelőre megoldatlan. A mindennapos jelnyelvi híradók készítésével mindenesetre egy lépéssel talán közelebb kerültünk a kommunikációs esélyegyenlőséghez.

Ha minden kötél szakad, akkor meg majd így csináljuk:

dolby.jpg

Címkék: jelnyelv hallatlan jelnyelvi híradó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr265545169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása